Smart varmtvannsbereder

Smart varmtvannsbereder

Jeg har tidligere skrevet litt om smarthus, og hvordan du kan komme i gang med automatisering av blant annet lys i hjemmet ditt. En annen produktgruppe som er i ferd med å «smartifiseres», og hvor potensialet for innsparing er ganske stort, er varmtvannsberedere.

I følge Elvia bruker vi i gjensomsnitt 15-20 prosent av strømmen til oppvarming av vann. Det vil naturlig nok være stor variasjon avhengig av hvor mange som bor i boligen, og hva slags rutiner man har, men faktum er at en betydelig andel av strømregningen går til oppvarming av vann.

De fleste tradisjonelle varmtvannsberedere baserer seg på kun på innstilt temperatur, og vil alltid forsøke å holde denne. Dersom du for eksempel tar en dusj vil berederen umiddelbart slå seg på og varme opp sånn at temperaturen igjen når innstilt verdi. Normalt er en varmtvannsbereder instilt til å holde 70-80 grader, og FHI anbefaler at temperaturen holdes over 70 grader for å unngå legionella.

Ettersom alle husstander i Norge nå har smarte strømmålere (AMS -målere) faktureres vi for faktisk forbruk hver time. Dette gjør at strømmen er dyr når mange bruker mye, og prisen tilsvarende lavere når det er lite belastning på strømnettet. Ser man dette opp mot et normalt forbruksmønster for varmtvann er det lett å se at oppvarming av vann ofte skjer på de dyreste tidspunktene i døgnet. Dusjer du om morgenen eller etter trening på kvelden så risikerer du å treffe de dyreste tidspunktene i døgnet. Dette er tidspunkt hvor strømprisen gjerne er på topp, ettersom «alle» lager mat, dusjer, lader elbilen osv.

Strømpris Østlandet (NO1) 15. mars 2023

La oss ta et praktisk eksempel basert på den normal strømpris den siste tiden.

  • Pris billigste timer: 125 øre/kWh
  • Pris dyreste timer: 225 øre/kWh
  • Effekt varmtvannsbereder: 3000 Watt
  • Temperatur varmtvannsbereder: 75 grader
  • Temperatur kaldtvann fra vannverk/brønn: 8 grader
  • Daglig forbruk: 150 liter


Om vi taster inn disse verdiene i kalkulatoren til kalkula.net får vi følgende:

  • Oppvarming når prisen er lav: 14,63 kr
  • Oppvarming når prisen er høy: 26,32 kr

Altså en ekstrakostnad på 11,69 kr hver eneste dag dersom du lar varmtvannet varmes opp på de dyreste timene. Dette tilsvarer 4266,85 kr i løpet av året. Det vil selvsagt forekomme dager hvor strømtoppene er lavere, prisen generelt er lavere, forbruket er annerledes osv. Men det samme vil også gjelde i tilfeller hvor det er motsatt, og strømprisene er unormalt høye, eller differansen mellom strømtopp og strømbunn er vesentlig større.

Så, hvordan kan man få til at varmtvannet varmes opp kun når strømprisen er lavest? Løsningen er å anskaffe en varmtvannsbereder med smartstyring, alternativt å oppgradere den gamle berederen ved hjelp av en smartbryter som kan integreres i smarthuset. Både Høiax og Oso, som er det to største leverandørene i Norge har lansert smarte varmtvannsberedere. I tillegg finnes det universalløsninger fra blant andre Aeotec som kan integreres i ditt eksisterende smarthus. Det frarådes på det sterkeste å bruke vanlige smartplugger eller tidsur på varmtvannsberederen da disse ikke er beregnet for høy belastning over lang tid, og i verste fall kan føre til brann.

Produktfoto: Høyax Connected – hoiax.no

En ny smart varmtvannsbereder koster gjerne noen tusen mer enn en tilsvarende «dum» bereder. Det er derfor verdt å få med seg at Enova tilbyr 35% støtte til dette (inntil 5000 kr). Om du bytter varmtvannsbereder og benytter støtteordningen, kan du dermed har spart inn hele investeringen allerede første år.

Selv valgte jeg å bytte ut en nesten 40 år gammel 180 -liters bereder med en Høiax Connected 300. Konfigurasjon gjøres enkelt ved hjelp av MyUplink -appen, og du kan selv angi minimumstemperatur, hvor mange timer i løpet av døgnet du anser som billig, og om du ønsker å varme opp litt ekstra dersom prisen er lav.

Skjermbilde fra MyUplink appen som Høiax benytter.

Ønsker du full oversikt over eget strømforbruk, og mulighet til å integrere direkte med smarte eneheter i hjemmet ditt? Vurder å bytte til Tibber som din strømleverandør! (Sponset lenke; du får 500kr og jeg får 500kr).

Stengt for kommentarer.