Fortnite – En kort guide til foreldre

Fortnite – En kort guide til foreldre

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om Foreldrekontroll i Fortnite, og ser at dette er et innlegg som blir mye lest. Derfor tenkte jeg det kunne være greit å følge opp med litt mer informasjon om Fortnite, basert på spørsmål jeg har fått fra andre foreldre, og egne erfaringer som aktiv spiller.

Fortnite er av PEGI gitt en aldersgrense på 12 år. Begrunnelsen er at spillet inneholder «hyppig mild vold», samt tilbyr «kjøp i spillet». En ting som ikke er nevnt i PEGIs vurdering, men som jeg mener er minst like viktig å ha i bakhodet er muligheten for å prate direkte med andre spillere, både via lyd (mikrofon) og tekst. Dette gjelder både personer du har i vennelista di i spillet, men også andre tilfeldige spillere.

Basert på egne erfaringer så mener jeg «hyppig mild vold» er det minst problematiske med Fortnite. Om man har sett en Tom&Jerry -episode så mener jeg at volden der er av sammenlignbar karakter. Fortnite inneholder riktig nok våpen, men i motsetning til mange andre Battle Royale spill, så ser man ikke blod eller at motspilleren dør. Dreper man en annen spiller så forsvinner denne i «løse luften». Det er heller ikke lagt inn grafiske animasjoner eller «finishing moves» som viser at karakteren uttrykker smerte eller fremstår som skadet.

Den virtuelle valuttaen «V-Bucks» kan kjøpes for ekte penger i Fortnite

Muligheten for å kjøpe visuelle oppgraderinger i Fortnite er derimot noe som kan skape en konflikter og press. Spillet inneholder mulighet for å kjøpe nytt utseende på karakteren (skins), samt danser, økser, fallskjermer mm. Dette gjøres ved at man først må kjøpe spillets virtuelle valutta «V-Bucks» for deretter å innløse disse i nevnte oppgraderinger. Kjøp gjøres via PlayStation, XboX, Nintendo eller Epic Games -kontoen. Barn sammenligner gjerne seg selv med andre i vennegjengen, og det er fort gjort å komme i en situasjon hvor «alle vennenen mine har fått… » og tilhørende kjøpepress. Innholdet man kjøper i spillet gir ingen konkuransefortrinn og er kun kosmetiske. Dersom barnet spiller på en konto som er registrert på en voksen så ligger det som regel ikke inne noen beløpsgrense eller sperre som forhindrer at barnet selv kjøper V-Bucks.

Den største og mest utfordrende delen med Fortnite og yngre barn mener jeg helt klart er muligheten for å snakke direkte med de andre spillerne. Dersom man ikke følger oppskriften for å deaktivere stemmechat, så blir mikrofonen automatisk aktivert om man starter en runde hvor man spiller på lag med andre spillere, og man blir satt i direkte kontakt med disse. Hvem man havner på lag med vil være tilfeldig dersom man ikke selv har invitert og satt opp et «party» på forhånd. Tilsvarende dersom man er to venner som allerede er i party, og velger å spille «trios» eller «squad» (hhv. tre eller fire spillere på laget/party), så vil dette fylles opp med tilfeldige spillere. Spillet er satt opp sånn at man blir matchet med spillere fra samme region, så de man møter vil i hovedsak være fra Europa.

Dersom man ønsker å la barna snakke med vennene sine, men ikke med andre er det viktig at man setter instillingene for dette korrekt. Dette gjøres i «voice chat» -menyen inne i Fortnite.

Voice Chat -menyen i Fortnite.

Sørg for at «Voice Chat» er satt til Friends Only for å forhindre tilfeldige medspillere å delta eller høre på samtalen. Legg også merke til valget «Voice Method». Dersom denne står til «Push to talk» må du fysisk holde inne en knapp (varierer fra konsoll til konsoll) for å snakke, på samme måte som en walkie-talkie. Dersom denne står til «Open Mic» vil mikrofonen alltid være aktiv og de du spiller med vil kunne høre deg hele tiden mens dere er i spillet.

2 kommentarer til «Fortnite – En kort guide til foreldre»

  1. Hei! Fant siden din via google, og synes du har flere gode poenger her. Har aktivert voice chat kun for venner, og prøver å holde kontroll på hvem som faktisk blir lagt itl som venner.
    Men har erfart et par ganger at junior har kjøpt vbucks uten å spørre meg… Noen forslag til hvordan jeg kan unngå det?

    1. Hei, og takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂 Forstår jeg det rett at junior da er logget inn via din konto, hvor du har ditt betalingskort lagret? I så fall vil jeg anbefale at du oppretter en egen konto for barnet, og at du administrerer denne. Nå vet ikke jeg hvilken enhet/konsoll barnet ditt spiller på, men både PlayStation og XboX har mulighet for å sette opp beløpsgrense for barnas kontoer. Dersom dette ikke er mulig eller praktisk for deg ville jeg som et minimum ha fjernet betalingskortet fra kontoen, eller slått på krav om å taste passord ved kjøp. Lykke til 👍

Stengt for kommentarer.

Stengt for kommentarer.