Smarthus – Noe for deg?

Smarthus – Noe for deg?

De fleste er kjent med, eller har i alle fall hørt om, begrepet «smarthus». Men hva er et smarthus, og er det noe du burde vurdere å se nærmere på?

Et smarthus er et hus som er koblet til internett og har flere teknologiske enheter som kan styres og overvåkes via en app eller nettside. Dette kan inkludere enheter som termostater, bevegelsessensorer, kameraer, lys og elektriske apparater. Formålet med et smarthus er å gjøre hjemmet ditt mer komfortabelt, sikkert og energieffektivt ved å gi deg full kontroll over dine enheter og systemer på ett sted.

Synes du dette høres unødvendig omfattende og komplisert ut? Kanskje er du redd for å ende opp som i REMA 1000 sin reklame?

Fortvil ikke. Et smarthus kan både overdrives og kompliseres til du mister fullstendig kontroll på hva som som egentlig skjer. Men en mer edruelig inngangsport kan være å identifisere et konkret behov du har, eller en bestemt og lett identifiserbar hendelse som kan automatiseres. La oss ta et enkelt eksempel:

Mange har kanskje en bod hvor de kun er innom en sjelden gang, og da kun et par minutter for å hente eller sette fra seg noe. Tradisjonelt sett kan man da få elektrikker til å installere en bevegelsessensor i rommet, og koble denne til lyset i taket. En bevegelsessensor koster gjerne 1000-1500 kroner, og i tillegg kommer da kostnaden til installasjon. Vi snakker fort 2-3000 kroner totalt.

Alternativt kan man ta en tur til IKEA, kjøpe en smart lyspære, samt en bevegelsessensor i «TRÅDFRI» -serien, og oppnå det samme. Total pris ca 300 kroner. Du får nøyaktig samme funksjonalitet som i eksemplet med elektrikker, men du slipper unna med 10% av prisen. I tillegg kan du lett installere både bevegelsessensor og lyspære selv.

Når man så ser hvor rimelig og enkelt det var å få på plass automatisk lys i boden, så ønsker man kanskje å utvide dette til å gjelde flere rom. Vaskerommet og lyset i trappen kunne kanskje vært styrt på samme måte? Eller hva med at utelysene slår seg automatisk på når solen går ned?

Produktbilde: IKEA

Når man har mer enn et enkelt behov vil jeg anbefale at man tar steget videre og kjøper en «hub» som kan fungere som en sentral styringsenhet for enhetene man installerer. For å holde det enkelt så bruker jeg igjen IKEA som eksempel. «DIRIGERA» er IKEA sin smarthub, og er kompatibel med alt av smarthusenheter fra IKEA, men også med utstyr fra andre produsenter. DIRIGERA er på størelse med en ishockeypuck og kobles til strøm og routeren din med medfølgende kabler. Deretter laster du ned appen «IKEA Smart Home» fra AppStore eller Google Play. Selve appen forklarer i detalj hva du skal gjøre for å legge til de forskjellige enhetene.

Fordelen med å bruke en «hub», fremfor å bare la bevegelsessensoren eller lysbryteren styre lyset, er at du kan legge inn enkel logikk. En sensor kan selvsagt settes opp til å aktivere et eller flere lys, men du kan også legge inn tidsstyrte hendelser. Ønsker du at akvarielyset skal slå seg på klokken 09:00 og av igjen 19:00? Eller at lyset på barnerommet slår seg av klokken 20:00. Begge deler er veldig enkelt å få til.

Om du føler at dette holder for ditt (smart)hus så er det selvsagt ingen grunn til å stresse med å utvide mer med det første. Om du derimot blir «hekta» og ser flere bruksområder som kunne vært praktisk å automatisere, så er det bare å hive seg i vei. IKEA har et bredt utvalg av lamper, høyttalere, brytere, sensorer, rullegardiner, strømplugger m.m. som alle er kompatible med den samme huben. I tillegg finnes det et hav av andre leverandører som også tilbyr sine løsninger for styring av lys, varme, varmtvann, solskjerming, og alt mulig annet du kan tenke deg.

Merk at enn så lenge så vil flere produsenter også bety at du må ofte (men ikke alltid) ha flere huber. I alle fall frem til de nye standardene «Thread» og «Matter» har fått litt mer fotfeste. DIRIGERA er for øvrig en av de første til å være ute med støtte for disse nye standardene, så her er du sikret for fremtiden.

Stengt for kommentarer.