Tregt og dårlig nett? Les dette!

Tregt og dårlig nett? Les dette!

Sliter du med dårlig WiFi hjemme? Klager ungene over «høy ping» og dårlige nedlastingshastigheter? Eller opplever du at streamingtjenester «henger» og bruker tid på å laste?
Da er du i så fall ikke alene. Forskjellige problemer med nettverksforbindelsen er noe av det vanligste kundeservice hos bredbåndsleverandørene svarer på. Med litt innsikt er det mye du selv kan gjøre for å bedre situasjonen.

Antakelig har du internett som en del av en TV-pakke fra en av de større leverandørene (Telenor, Altibox, Viken etc). Som en del av pakken har du antakelig mottatt en del utstyr som er koblet opp i hjemmet. Som minimum har du antakelig en eller annen form for WiFi-router tilkoblet kabelen fra leverandøren din. Denne tar signalene fra nettleverandøren, og sender disse videre som WiFi i hjemmet ditt. I tillegg er det gjerne mulig å koble på kablet nettverksutstyr og muligens også TV/Dekoder.

En sånn standardløsning er ofte godt nok dersom du bor i en leilighet eller et lite hus. Men dersom du har et stort areal hvor du ønsker WiFi, eller har vegger av mur/betong vil du fort oppleve at signalet blir dårlig når du kommer litt på avstand fra utstyret. Resultatet av dette blir dårlig hastighet og høy responstid (ping) mot tjenestene du benytter.

For å bedre situasjonen er det flere ting du kan gjøre. Hver av disse løsningene har sine fordeler og ulemper, og må vurderes ut ifra hva du har behov for og hvilken kompetanse du har. La oss se nærmere på mulige løsninger:

Kjøpe ekstra sender fra nettleverandøren din

De fleste store nettleverandørene tilbyr løsninger for å utvide dekningsområdet for WiFi. Hos Altibox kan du kjøpe «Altibox WiFi Plus», og hos Telenor kan du kjøpe «WiFi Forsterker». Andre leverandører har tilsvarende løsninger.
Felles for disse løsningene er at du får en ekstra WiFi-sender som trådløst kobler seg til hovedenheten din og deretter sender signalet videre. Såkalt «Mesh». Det som er viktig å tenke på her er at forsterkeren må plasseres i korrekt avstand fra hovedenheten. Enheten må både stå sånn at den har godt signal fra hovedenheten, men også langt nok unna til at den klarer å utvide signalet til de delene av boligen hvor du ønsker. Erfaringsmessig vil en avstand på rundt 10 meter være passe, men dette vil igjen i stor grad avhenge av hva slags materialer boligen er bygget av.
Du kan fint utvide med flere sånne trådløse forsterkere, men husk at flest mulig av de bør ha dekning fra hovedenheten. I en lang smal bolig vil signalet måtte hoppe fra hovedenheten til forsterker 1, deretter fra forsterker 1 til forsterker 2 osv helt til den når frem til enheten du ønsker å koble på nett. Mange sånne «hopp» vil redusere hastighet og responstid.

Vurder å bruke kabel til utstyr som støtter dette

Routeren du har mottatt fra nettleverandøren din har trolig noen (ofte 4) nettverksporter på baksiden. Dersom du har mulighet til å koble noe utstyr kablet til denne vil du oppleve drastisk bedre hastighet og stabilitet. Eksempler på utstyr som fint kan kobles til med kabel er spillkonsoller (PlayStation, Xbox), Smart-TV og PC. I tillegg til høyere hastighet vil du også oppleve vesentlig lavere «ping»/svartid. Dette er tiden det tar fra du sender en forespørsel, f.eks skriver inn en nettadresse, og til du får svar tilbake igjen. Dersom du går tom for ledige porter på routeren kan du utvide ved å kjøpe en ekstra switch som du kobler til en av portene. Denne fungerer på mange måter som en forgrener fungerer for strøm.

Sett opp ditt eget utstyr

Kilde: https://www.tp-link.com/
https://www.tp-link.com/

Dersom du er litt teknisk interessert kan det være at du kan ha stor nytte av å sette opp ditt eget nettverksutstyr i stedet for internettleverandøren sitt. Dette kan gi langt større fleksibilitet blant annet til å sette opp flere trådløsnett, separere forskjelige typer trafikk, kjøre egne brannmurregler, filtrere innhold og mye mer.

For å gjøre dette er det en stor fordel å sette modemet til leverandøren din i såkalt «bromodus». Dette gjør at modemet fra leverandøren kun sender trafikken rett gjennom til ditt utstyr, og ikke utfører noen endringer eller annen form for logikk. Blant annet beholder du din eksterne IP adresse helt inn til egen router.

Personlig kjører jeg en løsning som heter Unifi fra Ubiquiti, og dette er en løsning som gir all verdens muligheter til konfigurere nettet som du vil. Eget nett for gjester, eget nett for IoT (Internet of Things), filtrering av skadevare og nettsider som ikke er egnet for barn osv. Listen over hva du kan gjøre er utømmelig, men krever en del tid og kompetanse. Det finnes dog mange bra instruksjonsvideoer på YouTube, i tillegg til blogger og guider på nett.

Det finnes også mange andre leverandører som tilbyr mer eller mindre komplette pakker for hjemmebruk. Google og TL-Link er andre leverandører som kan være verdt å sjekke ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *